Experiment med bakterier

image

 

Detta experiment kommer från en lärare i England som arbetar med yngre åldrar och som ville visa eleverna hur snabbt bakterier sprider sig.

I klassen hade vi pratat mycket om att inte peta på t.ex. en bulle och sen välja en annan, tvätta händerna och så vidare. Jag och min kollega bestämde oss för att utföra testet som den här läraren från England gjort. Vi behövde vitt bröd, återförslutningsbara påsar, post-its och plasthandskar. Vi pratade lite med eleverna innan om bakterier och vad de kan göra. Jag och min kollega tog på oss en plasthandske och tog ut ett bröd och la ner i en återförslutningsbar påse och skrev ”Handske” på den. Därefter tog jag och min kollega av oss handsken och tvättade händerna noga med tvål och vatten, tog ett bröd och la ner i en påse. Vi skrev på denna ”Tvättade händer”. Därefter tog vi ut en brödskiva och skickade runt den bland eleverna så alla fick peta på den och la ner den i en påse. Vi skrev på den ”Smutsiga händer”. Vi satte sedan upp bröden i klassrummet så alla kunde se när förändringen började. Vi kom fram till följande:

1. Även tvättade händer kan göra att bakterierna inte kommer bort helt och hållet.

2. Otvättade händer är inte alls bra, då sprids bakterierna och vi kan bli sjuka av allt möjligt. Usch!

3. Med tanke på att det gick 3-4 veckor innan förändringen var tydlig och den påsen med lappen handske inte ens naturligt börjat bli dålig innebär att det lär vara massor av konserveringsmedel i det. Detta konstaterade dock vi vuxna och lärde oss saker på köpet.

4. Eleverna tvättar nu alltid händerna, är noga med att efter de tvättat händerna att inte ta någon annanstans som kan göra att de måste tvätta om händerna. Till exempel när vi i matsalen tvättade händerna så var det många som tog varandra i ansiktet och la händerna på golvet eller tog i handtag och så vidare. Nu tänker de efter de tvättat händerna att inte ta i allt. Självfallet ska det inte bli en överdrift men det är viktigt att medvetenheten finns där.,

Ett tydligt och bra experiment.

 

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*